Petang tadi
isteri aku buat ICT & SCT... Lama tak pekena ICT & SCT yang segar ni.
Sedap betul rasanya…manis…terbaekk… Apa?..Oh tak faham ya, ICT tu Ikan Celup
Tepung dan SCT Sotong Celup Tepung. Kalau di KL kita makan pisang goreng, di
sini kita layan ikan dan sotong goreng segar-segar dicicah pula dengan sos
buatan tempatan, memang layan…
Di Kemaman ini ada kuih yang aku takkan
lupa untuk beli, memang aku suka sangat-sangat. Apa ya namanya… ha ‘Baker Nyor’ dan akok ..betul
ke aku eja ni, marah orang Terengganu. Orang Terengganu tentu tahu nak sebut
dan bunyikan. Kalau salah eja kira sorilah ya.
kat mn blh dapta ict n sct ni? ce bagi resepi sikit mcm mn nak buat sendiri
ReplyDeleteICT & SCT ni byk kat terengganu. Biasanya kat kedai mkn tepi2 pantai dari Kemaman, Dungun, KT sehingga Besut. Tapi buat sendiri je. Ikan selar kuning & sotong celup dengan tepung gandum + tepung beras + serbuk kunyit sedikit. Kalau nak senang guna tepung goreng ADABI je...
ReplyDelete